Om Andalucia

Naturens paradis

Naturen i Andalucia er utrolig og varierende. Her finner du Sierra Nevadas snøhvite topper, vulkaniske ørkener i Tabernas -området og varme åkerlandskap i Guadaalquivir-dalen. Besøkeren kan også oppleve tettvokste skoger og store våtmarker, liksom kystområder med lite påvirkning fra mennesker. Her kan den ville naturen nytes, alle slags sporter utøves, eller hvorfor ikke slappe av og ta dagen som den kommer i vakre omgivelser. Området har et bredt utbud av kurbad, spa og arabiske bad for den som trenger fylles med ro etter en stressfylt hverdag. Andalucia, vars kyst vender både mot Atlanterhavet og Middelhavet, lokker dessuten med gyllene sandstrender og bortglemte viker med klart, varmt vann.

18 % av Andalucias territorium dekkes av vernede naturområder. 24 verneområder er fordelt utover Andalucia og omfatter fjell og skogsområder, for eks Siera de Grazalema, Sierra de las Nieves og Sierra Nevada, med de høyeste fjelltoppene på den Iberiske halvvøy, samt kystområder som Cabo de Gata-Nijar. Europas eneste ørken finner man dessuten i Tabernas i Almería. Gå heller ikke glipp av Donana Nasjonalpark, en økologisk naturperle som 1994 ble innlemmet i verdensarven.

Sport og aktiv turisme
Andalucias natur er som skapt til å utøva sport som Fotvandring, fjellklatring, utforsking av huler, juvklatring, paragliding, hanggliding, riding, jakt, fiske dykking, surfing og ski med mere. Her finnes en infrastruktur som ofte brukes for internasjonale sportsarrangementer: Ski og fjellanlegget i Sierra Nevade, motorsportbanen i Jerez, et hundretalls golfbaner (spesielt i Coste del Sol) samt 39 marinaer, bl.a. den berømte Puerto Banús i Málaga.

Kulturminner
Regionen byr på en imponerende kulturarv etter mange tusen års tilstedeværelse av diverse sivilisasjoner. Tartesserne, fønikerne, ibererne og purerne var de første som etablerte seg her, til år 206 f.Kr. da punernes siste skanse ble overgitt til den romerske hæren. Den romerske provinsen fikk etter hvert navnet Baetica. Vestgotere og bysantinere har også influert området før muslimene i år 711 begynte en hurtig inntrenging. Muslimsk kultur har satt stor preg på Andalusiske skikker og vi kan beundre monument som moskékatedralen i Córdoba og dess gamleby, bygningssamlinger i Alhambra, Generalife og Albayzín i Granada, likaså klokketårnet i La Giralda og palasset El Alcázar i Sevilla. Rik kunst og arkitektur finnes i både by og landsby og et godt renessanse eksempel er bygningene i Úbeda og Baeza som er innlemmet i verdensarven. Det er også mulig å fordype seg i boligmuseerne til de internasjonalt berømte kunstnere fra Andalucia, slik som Picasso, Lorca og Alberti.

Flamenco, fest og mat
Flamenco er en viktig del av regionens identitet og for å oppleve regionen helt og fullt må man ta del av dess fester, tradisjoner og ikke minst smaker. Obligatoriske fester som festukene Ferias, påskefeiringen Semana Santa og karneval bør oppleves liksom matkulturen med ferske produkter fra havet, regionens vin og olivenolje. Nyt tomatsuppen gazpacho, spekemat som Ibersk skinke og utsøkte konditorivarer.

Málaga
Málaga, Costa del Sols hovedby, med over 3000 solskinnstimer i året, har strender som ligger ved Middelhavet og fjellene Montes de Málaga som reiser seg bak byen, fjell som er beskyttet som naturpark. I Málaga har mennesker bodd siden førhistorien og byen har vært hjem-ort for de mest prominente middelhavskulturene. Idag er byen full av kulturhistoriske arv fra fønikere, grekere, romere og maurere. Det milde klimaet og det pulserende livet i byen gjør den særdeles populær.

Det romerske teateret og det mauriske Alcabaza slottet med dess omgivende hager, samt Katedralen er interessante besøksmål i Malaga. Her finner vi også fødestedet til Pablo Ruiz Picasso, byens mest berømte sønn. Mange forfatter har kjent seg som hjemme i denne by, bl.a. George Guillén, Rafael Alberti og Ernest Hemingway. Nobel-prisvinneren Vicente Aleixandre kalte Málaga for ”Paradisets by”. Når man spaserer i den gamle delen av Málaga oppdager man at den er full av kirker i renessanse- og mudejarstil samt gamle herregårder.

Besøk gjerne Málaga ved karnevaltid eller til påske, da byen har sine største festligheter og nyt fersk middelhavsmat slik som pescaíto frito, eller små stekte fisker, en av de lekreste retterne ved det Andalusiske kjøkkenet. I provinsen Málaga er særdeles kunsthandverk i form av keramikk og keramikklignende kunstarter interessant. Også snikker kunsten bør fremheves liksom de metallverksteder som ligger spredt over provinsen og bl.a. produserer balustrader og lamper i smijern.

Kilde: www.andalucia.org

 

© Copyright 2016 by GolfAndalucia.no & Din Reisepartner AS. All rights reserved.